Välkommen att höra av er för tidsbokning 0708-91 14 38 | info@isabella.se

tips & råd

Goda råd

Stirra dig inte blind på storleken, det är bättre att det sitter snyggt. Hur smal du än är så ser du kraftigare ut i en för liten klänning som stramar och korvar sig. Tänk också på att du ska ha rörelsefrihet och också kunna sitta i den.


Ta på en bra BH som lyfter när du ger dig ut för att prova klänningar.


Köp inte för små skor, det syns i ansiktet.


Köp inte för liten storlek på klänningen om den inte går att lägga ut förstås, eller om du vet till 100% att du kan gå ner i vikt.


Om du syr klänningen själv, glöm inte pressa ut alla sömsmåner och fållen.


Skon syns visst under din brudklänning. När du går fram i kyrkan syns tåspetsen. När du dansar brudvalsen syns hela skon.


Använd alltid strumpor i skon. Det är inte speciellt välklätt att vara barfota men det värsta är ju skoskavet som man kan få med bara fötter i skorna.


Bestäm brudklänningen först, då är det lättare att välja tillbehör. Välj gärna sedan tillbehör i samma butik som du köper klänningen. Det underlättar att prova tillbehör när du har klänningen på dig. Dessutom är de flesta klänningar i ivory, och färgnyanser kan skilja, därför är det bra att kunna prova till exempel klänning och slöja ihop.


Brudar som drar större storlekar ser inte mindre ut i en rak kjol, tvärtom. I en stor klockad kjol ser midjan automatiskt smalare ut och det ger ett slankt intryck.


Stay-ups är behändigare (och snyggare) att ha än strumpbyxor och underlättar också toabesök.


Stirra dig inte blind på brudklänningsbilder. Tillbehör som till exempel slöja, fattas oftast för att bilderna gör reklam för klänningen inget annat. Om bruden har röda solglasögon sittande i håret är det gjort för att bilden ska se häftig ut, inte menat att bruden ska se ut så i verkligheten.

På 80-90talet hade de flesta butiker brud och balklänningar till uthyrning. Numer har de flesta slutat med det. En orsak till det är, att förr när det var mycket volanger kunde man enklare lägga upp klänningarna provisoriskt, det syntes helt enkelt inte eller såg konstigt ut. Det gick lätt att gömma överflödigt tyg under alla volanger.

 

Numer är det svårt att lägga upp klänningar provisoriskt när många av modellerna är i både spets, organza, tyll eller chiffong. Det är omöjligt att lägga upp provisoriskt i, bland upp till 30cm. Dessutom lämpar sig inte dessa tyger bra till uthyrning då det lätt kan bli hål eller som i chiffongen som det lätt blir”tråddragning” i. Så förr var det betydligt lättare med uthyrning.

 

Om du ändå hittar en butik som hyr ut, tänk på att du blir ersättningsskyldig om klänningen skulle gå sönder. Blir klänningen så förstörd så att det inte går att åtgärda snyggt får du betala hela klänningen. Är den helt ny, är det nypris som gäller.

 

Tänk också på att om någon annan hyr klänningen innan dig, så finns risken att den kan bli förstörd och då står du där utan klänning och får börja leta en ny.

 

Köp inte underkläder före du har köpt din brudklänning. Som exempel: En blivande brud hade köpt en snygg korsett med kraftig spets på en brudmässa. Det visade sig att hon inte kunde använda den under sin brudklänning. Den var för hög både fram och bak och stack upp ur ringningen, dessutom var spetsen så kraftig så den bubblade sig under klänningen. Synd på så vackra underkläder.


Tro inte på allt du ser. Vissa brudklänningstillverkare retuscherar sina bilder.


Vill du ha en brudklänning i färg? Går utmärkt att gifta sig i färgad klänning om man vill!

 

Välj ut några brudbutiker och åk och kolla utbudet. Åk inte runt i var och varannan affär och prova en massa. Risken är att du blir velig och till slut varken vet ut eller in.

 

Var realist när du tittar på brudklänningsbilder. Hur många kan ha en sjöjungfrumodell? Inte många.

 

Ha ett öppet sinne. Det är inte alls säkert att du passar så bra i den färg eller modell som du tänkt dig. Du kanske till och med passar bättre i en färg eller modell som du absolut inte hade kunnat tänka dig från början. Prova och gå till en butik med erfarenhet som kan se vad du passar i.

Till de flesta brudklänningar är det en fördel att ha underkjol. Underkjolar finns i många olika utföranden och vidder. Vill du inte ha en alltför vid klänning eller om modellen inte tillåter det, väljer du naturligtvis en underkjol med mindre vidd. Fördelen med att ha underkjol är att den för ut klänningen så att det blir lättare att gå. Dessutom är det inte snyggt om det skulle blåsa och klänningen blåser mellan knäna. Har du en underkjol under slipper du tänka på det.

 

Använder du handskar, skall inte den tas av när ringen ska trädas på. Nej man sprätter ett litet hål i sömmen på det vänstra ringfingret i handsken. När ringen ska på, lirkas fingret av och sen lirkas den på igen. Har hört om brudpar som inte visste detta utan har stått och pillat av handsken i evigheter framme vid altaret. Man tar alltså inte av sig handsken.

 

Se till så att klänningen inte är för lång framtill, den ska inte gå ända ner till golvet. Då trampar du på den och står på näsan i altargången. Nej några centimeter upp, en handflata från golvet minst. Klänningar med släp läggs oftast upp bara framtill. Klänningar utan släp kan man också bara lägga upp framtill och får då lite förlängt bak, som ett litet släp beroende på hur mycket för lång klänningen är.


Häng inte in en smutsig brudklänning i garderoben, behöver den tvättas gör det nu. Vänta inte i åratal då sätter sig fläckarna och den blir aldrig ren.


Försök inte att färga din klänning efter bröllopet. Om du hört att din mormor färgat sin brudklänning, så var det för att förr var allt gjort i naturmaterial och det gick att färga. Nuförtiden är det mesta gjort i syntet som inte går att färga eller helt enkelt inte blir bra. Skulle man mot all förmodan ha en klänning i naturmaterial är den oftast sydd med syntettråd, vilket resulterar i att tråden förblir vit om du färgar den.


Äktenskapet ska vara en duett inte en duell. Så välj din vän för livet med omsorg.

Kontakta oss

Rätt klädsel

På inbjudningskoret står det KAVAJ. Det innebär för herrar mörk kostym, mörkblå eller möjligen mörkgrå, och inte blazer och udda byxor. För damer betyder det kort klänning eller dräkt. Hatten är vid kavajbröllop mera ovanlig men inte ”fel” på något sätt. För officerare finns ett alternativ nämligen Paraduniformen.


På inbjudningskortet står det HÖGTIDSDRÄKT. Vilket innebär frack eller uniform (mässdräkt) för de manliga gästerna.

Damerna klär sig i långt. Högtidsdräkt för damer innebär det ”mycket nedtill och litet upptill”. Följer man detta kan man tänka på att på ett kyrkbröllop mitt i vintern kräver passande ytterplagg i form av sjal, pälsjacka, sammetskappa eller liknande. Inga täckjackor eller tjocka tröjor över festklädseln.

En given regel för varje kvinnlig bröllopsgäst är att inte klä sig i vitt/ivory. Ingen får konkurrera med bruden på hennes högtidsdag.

 

En annan regel är att inte heller ha svart, som förr var sorgens färg. Klär man sej i svart säjs det att man sörjer brudgummen. Däremot är det helt okej att ha vitt eller svart som bottenfärg på en färgglatt mönstrad klänning.

 

Cocktailklänning kan vara en lång eller kort festklänning.

En villfarelse som dykt upp på senare år, är att man inte ska ha rött på bröllop. Detta bottnar tydligen i en Hollywoodfilm. Men det finns ingen regel som säjer detta. Utan man kan visst använda rött på bröllop om man vill!

 

Var inte rädd för att klä upp dig till bröllop! Brudparet uppskattar säkert mer om du är uppklädd och gjort dig fin, än om du skulle komma i vardagliga kläder.


Är du ändå osäker på klädvalet, var inte rädd för att kontakta brudparet och rådfråga.

Kontakta oss